Закладено 10 патрульних катерів для Морської охорони ДПСУ. Як це може посилити ВМС України?

Закладено 10 патрульних катерів для Морської охорони ДПСУ. Як це може посилити ВМС України?

На сьогодні у виробництві французької компанії ОСЕА перебуває 10 катерів FPB 98 MKI для українських прикордонників. До чого тут ВМС України спитаєте ви? Про це наприкінці публікації.

«Вже наступного місяця перший катер буде спущено на воду, розпочнуть заводські випробування. Навесні ми очікуємо його в Одесі», – сказав глава МВС Денис Монастирський.

Загалом проєкт передбачає будівництво для Морської охорони ДПСУ впродовж трьох років 20 сучасних патрульних катері, чверть, за французькими технологіями, збудує вітчизняний суднобудівник – французька ОСЕА обрала українським партнером «ТОВ СП «Нібулон».

Кожне судно буде оснащене сучасними системами оптико-електронного спостереження, українськими RIB-човнами для оглядових груп прикордонників, а також вітчизняним озброєнням: артилерійською установкою і кулеметами.

Наразі п’ять катерів вже обладнують системами, пристроями та механізмами. Нагадаємо, що перший корпус катера FPB 98 MKI українські прикордонники прийняли 18 лютого цього року. Очікується, що у листопаді перший катер буде спущений на воду.

На початку 2022 року у Францію відправлять українські екіпажі та групи технічного обслуговування катерів, які навчатимуться експлуатувати та обслуговувати нові катери. Зараз вони проходять підготовку у відомчих навчальних закладах Держприкордонслужби України.

FPB 98 MKI – це маневрений патрульний катер з легкого алюмінію довжиною 32 метри, який розвиває швидкість до 30 вузлів із дальністю плавання 1200 морських миль. Катер має малу осадку для плавання на мілководді.

Екіпаж цих кораблів – 13 осіб, автономність від 7 до 10 діб.

Закладено 10 патрульних катерів для Морської охорони ДПСУ. Як це може посилити ВМС України?

Катери будуть використовуватися в охороні державного кордону на воді, для патрулювання та контролю за надводною обстановкою, а також можуть залучатися до пошуково-рятувальних операцій та протидії диверсійно-розвідувальним діям.

Зауважимо, що теоретично цей проєкт може сприяти й оснащенню Військово-Морських Сил України, яким можуть передати радянські катери, які в Морській охороні списуватимуть після заміни на сучасні французькі FPB 98 MKI. Адже ВМС постійно отримує подібні дарунки.

Так цього року Адміністрація морських портів України подарувала ВМС гідрографічний катер (пасажирський теплохід) «Дмитро Чубарь», 1984 року побудови та роз'їзний катер типу «Аіст», 1990 р.п. У 2020 році ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» передало до складу ВМС дві списані баржі, яким правда не судилося довго служити на флоті – вони були знищені під час випробувальних стрільб ПКР «Нептун». У 2019 році ВМС отримало щонайменше чотири вживані судна – рятувальний буксир «Олександр Охрименко» (1987 р.п.), який у ВМС вважають потужним підсиленням, а також катер зв'язку проєкту Н45 (1991 р.п.), плавучу судоремонтну майстерню (1983 р.п.) та водоналивну несамохідну баржу (1985 р.п.).

Тому, чисто теоретично (адже таких планів наразі не озвучувалось), прикордонні патрульні катери проєкту 1400М «Гриф-М» могли б також підсилити національний військовий флот. Або артилерійські катери проєкту 1204 «Шмель», які морська охорона в 1996 році отримала від ВМС у складі 3-ї бригади річкових кораблів. Хоча користь для ВМС останніх сумнівна.



Використані джерела:
dpsu.gov.ua